22: Stephan Stenmark – Ordf. STRAMA: antibiotikaresistens värsta fiende

Stephan Stenmark Stephan Stenmark är infektions- och smiddskyddsöverläkare på Norrlands Universitetssjukhus i Västerbottens läns landsting samt ordförande för STRAMA, samverkan mot antibiotikaresistens. Vi talar om varför han ville jobba i vita kläder som barn, om varför han inte valde ortopedi som specialitet samt om hur 50-åriga män tränar. Stephan berättar om utmaningarna med resursbrister i […]

oktober 12, 2017 59 MIN
Ledare, Läkare, Forskare

Stephan Stenmark

Stephan Stenmark, ordförande STRAMA, och Tobias Perdahl i Vårdmaktpodden 22
Stephan Stenmark, ordförande STRAMA, och Tobias Perdahl i Vårdmaktpodden 22

Stephan Stenmark är infektions- och smiddskyddsöverläkare på Norrlands Universitetssjukhus i Västerbottens läns landsting samt ordförande för STRAMA, samverkan mot antibiotikaresistens. Vi talar om varför han ville jobba i vita kläder som barn, om varför han inte valde ortopedi som specialitet samt om hur 50-åriga män tränar. Stephan berättar om utmaningarna med resursbrister i vården och om riskerna med fortsatt antibiotikaresistensutveckling för alla som jobbar med, eller är i behov av vård. Han berättar om initiativet med STRAMA-appar för att förenkla och nå ut med beslutsstöd i vården när våra journalsystem inte räcker till. STRAMA nationell appen hittas här: STRAMA app

Vi samtalar om behovet av att fler sjukhus borde tillämpa antibiotikaronder för att reducera antibiotikabördan och framför allt behandla med rätt antibiotika i rätt dosering under rätt tidslängd. Vi får höra om STRAMAs erfarenheter av att återkoppla förskrivningsdata till vårdprofessionen och hur det driver förbättringar för patienter. Vi talar givetvis om digitala vårdgivare och behovet av att integrera vården med den fysiska, samt om risker och farhågor.

Det är alltid givande att samtala med kompetenta personer i ledande befattningar om deras syn på vården och jag hoppas att du som lyssnar också finner samtalet intressant. Skriv gärna en rad om vad du tycker och tänker på Dagens Medicin, på Facebook Twitter eller LinkedIn där du finner många likasinnade och kan ta dialogen vidare!

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

I nästa avsnitt talar jag med Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges arbetsterapeuter, och jag hoppas ni vill lyssna på oss!

För det börjar med ett samtal, sedan är det upp till dig och mig..

#eHälsa #vardpol #svmed #ledare #pinksocks