10: Stefan Larsson – Senior rådgivare om värdebaserad vård

Stefan Larsson: Läkaren och forskaren Stefan Larsson gjorde ett karriärbyte till konsult på Boston Consulting Group, ett av världens mest inflytelserika managementkonsultbolag där han nu är Senior Partner och Globalt ansvarig för sjukvård, sjukvårdsfinansiering, samt ansvarar för expertområdet värdebaserad vård. I avsnitt 10 av Vårdmaktpodden talar Stefan om att bli biten av råttor under forskartiden […]

februari 9, 2017 56 min
Ledare Läkare Rådgivare Värdebaserad vård

Stefan Larsson:

Stefan Larsson, Senior Partner och Managing Director på Boston Consulting Group, i Vårdmaktpodden.
Stefan Larsson, Senior Partner och Managing Director på Boston Consulting Group, i Vårdmaktpodden.

Läkaren och forskaren Stefan Larsson gjorde ett karriärbyte till konsult på Boston Consulting Group, ett av världens mest inflytelserika managementkonsultbolag där han nu är Senior Partner och Globalt ansvarig för sjukvård, sjukvårdsfinansiering, samt ansvarar för expertområdet värdebaserad vård.

I avsnitt 10 av Vårdmaktpodden talar Stefan om att bli biten av råttor under forskartiden och om att bli råttallergiker på köpet när han studerade hur njurfunktionen påverkades av bland annat uttorkning, precis som när barn får diarrer och vars njurar inte kan kompensera för vätskeförlusten.  Stefan delar med sig om tips för en välbalanserad work-life balance och betonar vikten av att få familjelivet att fungera och om att verkligen lyssna till ens partner i livet. Han berättar om sina erfarenheter av att byta karriär som läkare till konsult och hur han förklarade för sin farmor vad en managementkonsult sysslar med.

Vi talar om hur han initierade den helt fristående och icke vinstdrivande organisationen för utfallsmått ICHOM, the International Consortium for Healthcare Outcome Measurement tillsammans med Michael Porter, professor i strategi på Harvard Business School. Vi talar om hur ICHOM nu samlat ihop och publicerat internationell standardmått för 21 diagnosgrupper och om att OECD är i färd att införliva utfallsmått för patientgrupper liksom PISA resultat för utbildning i årliga publikationer.

Stefan beskriver utmaningarna i svensk sjukvård med ökande sjukvårdskostnader i jämförelse med BNP/capita och om utmaningarna med den tilltagande sjuksköterskebristen som även resulterar i uttalad vårdplatsbrist. Stefan förklarar vad som är problemet med att sjukvården endast styrs efter kostnad och inte på vilket sätt patienter får god vård.

Som en erkänd världsledare i värdebaserad vård förklarar Stefan vad som kännetecknar detta begrepp. Han beskriver på vilket sätt framgångsrika organisationer och enheter har lyckats förbättra utfall för patienter genom att just fokusera på unika kvalitativa utfallsmått för respektive patientgrupp. Ett tydligt patientfokus och perspektiv är förutsättningen. Dessa exempel på initiativ kan inte sällan även driva ner kostnaderna, som exempelvis för sjukvårdsorganisationen Kaiser Permanente i USA. Han betonar även vikten av att låta patienterna vara en del av arbetsgrupperna för att fastställa utfallsmått då man annars riskerar att utelämna patientperspektivet. Mer information om värdebaserad vård finner du här: http://www.bcg.com/expertise/centers-accelerators/center-health-care-value/default.aspx 

Vi talar om mediabevakningen av Boston Consulting Groups engagemang i Nya Karolinska samt om pionjärarbetet med att implementera värdebaserad vård i organisationen med fokus på patienter och medarbetare med framtiden i åtanke och med inspiration från andra framgångsrika sjukvårdsorganisationer.

Jag hoppas du finner samtalet med Stefan Larsson givande och att du får tankar och idéer som du vill dela med dig på www.facebook.se/vardmaktpodden.

Dela gärna med dig av dem på Vårdmaktpoddens Facebooksida, på Twitter eller LinkedIn.

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

I nästa avsnitt träffar jag Britta Wallgren, VD för Capio St Görans sjukhus och stundande Sverigechef för Capio, och jag hoppas du vill lyssna på oss!

Det börjar med ett samtal, sedan är det upp till dig och mig..

#eHälsa #sthlmpol #digitalisering #liberal #sll #NKS #VBHC #värdebaseradvård #svmed #pinksockstribe #pinksocks #ledarskap #svpol #läkare #vårdmaktpodden #sjuksköterskebrist #BCG