01: Sara Riggare – Patientens perspektiv primum

Sara Riggare Vårdmaktpodden inleds med Sara Riggare, en stark och inflytelserik patientaktivist, som själv insjuknade i Parkinsons sjukdom och blev forskare på Centrum för Hälsoinformatik på Karolinska Institutet för att kunna bli en tolk och brygga över avståndet mellan forskare och patienter. Sara Riggare är civilingenjör i kemiteknik samt entreprenör som jobbat på miljökonsultbolaget Kermakta konsult […]

november 29, 2016 55 min
Ledare, Forskare, Patient, Entreprenör

Sara Riggare

Sara Riggare forskare, prisbelönt patientaktivist, entreprenör i premiäravsnittet av Vårdmaktpodden.
Sara Riggare forskare, prisbelönt patientaktivist, entreprenör i premiäravsnittet av Vårdmaktpodden.

Vårdmaktpodden inleds med Sara Riggare, en stark och inflytelserik patientaktivist, som själv insjuknade i Parkinsons sjukdom och blev forskare på Centrum för Hälsoinformatik på Karolinska Institutet för att kunna bli en tolk och brygga över avståndet mellan forskare och patienter.

Sara Riggare är civilingenjör i kemiteknik samt entreprenör som jobbat på miljökonsultbolaget Kermakta konsult AB samt grundat bolaget Nerve Labs. Hon är en engagerad ledamot i bl.a. Läkemedelsverkets insynsråd, myndigheten för Vårdanalys patientråd samt i British Medical Journal patientpanel och i regeringens expertgrupp för Life Science-sektorn. År 2015 blev hon utsedd till första plats på Medtechvärldens maktlista och blev utnämnd till ”Årets resurs” 2017 av tidningen Life Science Sweden.

Jag var lite nervös och spänd på att intervjua Sara eftersom hon dels skulle bli den första och därigenom viktiga gästen i Vårdmaktpodden, dels då varje samtal med henne tidigare resulterat i grubblerier över att jag själv faktiskt är en del av kulturutmaningen inom sjukvården. Vi som jobbar i sjukvården vill så klart våra patienter väl och vi tror och tycker att vi är patientorienterade. Dock är vi allt som oftast sjukvårdsorienterade och tycker oss oftare än kanske adekvat att vi vet bättre än patienterna, när vi egentligen sätter oss själva och sjukvårdens organisation i första rummet.

Detta kan exemplifieras av hur vi fortfarande använder ett maktspråk i sjukvården. Vi skickar kallelser. Du som patient kallas till en undersökning. Det illustreras av hur vi enträget vägrar organisera oss efter patientens behov, i synnerhet vad gäller det akuta patientflödet som är som värst på eftermiddagar och kvällar men även helger och nätter i relation till hur många som jobbar i sjukvården. Det kan också handla om hur vi lägger mindre resurser på primärvården, som tar hand om flest patientbesök, än något annat land vi vill jämföra oss med. Det kan även handla om att flertalet sjukhusavdelningar fortfarande rondar patienterna efter rumsnummer istället för patienternas prioriterade behov av läkartillsyn eller hur man medvetet planerar patientutskrivningar från avdelningar för att slippa ta emot en nya patienter från akutmottagningen. Vi har heller inte på allvar tagit vårt ansvar vad gäller att mäta om den vård vi ger är bra för patienterna mellan vårdgivare, enheter och personer. ”Läkare får inte vara stolta över sig själva på individnivå i Sverige, ”det ligger inte i den svenska kulturen” säger Sara om utmaningen med variation i kompetens och bemötande bland läkare i Sverige.

Jag tror många av oss i sjukvården, mig inkluderad, har en resa i ödmjukhet att göra då en del av den hierarkiska kulturen vi ärvt lever kvar, vilket tyvärr drabbar patienterna. Vi talar även om spetspatienter och hur få i sjukvården utnyttjar patienternas inneboende drivkraft för förbättringar. Sara reciterar Bulwer-Lytton ”A reform is a correction of abuses; a revolution is a transfer of power.” och menar att sjukvården som organisation behöver göras om från början, drivet av patienterna och att vi i sjukvården inte kan revolutionera vården från insidan.

Sara Riggare har gjort en illustrativ bild över hur liten tid hon tillbringar i sjukvården som hon uppmanar oss andra att använda: http://www.riggare.se/1-vs-8765/

Vi talar om hennes forskning som visar på att distanskonsultationer kan vara minst lika bra som fysiska besök hos läkaren men billigare och om att patienter idag lär sig mer om sjukdomar och behandlingar via internet än vad man lär sig genom sjukvården. Vi talar om att utmaningarna med mäta och utvärdera sjukvård, i relation till värdebaserad vård, men även om vikten att fortsätta arbetet med kvalitativa utfallsmått som utgår från patientens perspektiv. Sara berättar om digitaliseringens disruptiva kraft och om hur det kan påverka sjukvården och underlätta för patienterna i synnerhet.

Jag hoppas du finner samtalet intressant och att du får tankar och idéer som du vill dela med dig på www.facebook.se/vardmaktpodden.

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

Det börjar med ett samtal. Sedan är det upp till dig och mig.

#patient #patientensperspektiv #svmed #svpol #vardpol #vardmaktpodden #karolinskainstitutet #politik #effektivvård #valuebasedhealthcare #digitalisering