05: Peter Berggren – Telemedicinsk excellens i glesbygd

Peter Berggren   I avsnitt 5 är jag på besök i Storuman, Västerbottens läns landsting för att samtala med Peter Berggren, en driven, banbrytande och innovativ distriktsläkare och verksamhetschef på glesbygdsmedicinskt centrum, vinnare av mångtaliga utmärkelser; #Karolinska Institutets Håkan Mogrens pris, Västerbotten Grand Pris samt Dagens Medicins utmärkelse #Guldskalpellen för att nämna några av de priser […]

december 15, 2016 54 min
Entreprenör, Läkare, Ledare

Peter Berggren

 

Peter Berggren, chef för Glesbygdsmedicinskt Centrum i Storuman, i Vårdmaktpodden
Peter Berggren, chef för Glesbygdsmedicinskt Centrum i Storuman, i Vårdmaktpodden

I avsnitt 5 är jag på besök i Storuman, Västerbottens läns landsting för att samtala med Peter Berggren, en driven, banbrytande och innovativ distriktsläkare och verksamhetschef på glesbygdsmedicinskt centrum, vinnare av mångtaliga utmärkelser; #Karolinska Institutets Håkan Mogrens pris, Västerbotten Grand Pris samt Dagens Medicins utmärkelse #Guldskalpellen för att nämna några av de priser han tagit emot för kreativa glesbygdmedicinska distans- och sjukvårdslösningar. Peter berättar om fördelarna och utmaningarna med att vara vårdpersonal i en ort där alla känner alla. Vi talar om hur det kommer sig att Storuman med flera andra glesbygdskommuner har en VM- eller OS-medaljör per 800 invånare. Glesbygdens förutsättningar möjliggör även att man kan bli framgångsrik på #telemedicin, som man bl.a. redan jobbat med i över 20år i Storuman.

Peter berättar om internationella samverkansprojekt med Australien, Kanada och Indonesien som liksom Sverige har rurala områden med långa avstånd till sjukvården för befolkningen. Vi talar om virtuella vårdrums stora potential och om huruvida vi i sjukvården eller politiker någonsin efterfrågar vad befolkningen vill ha eller behöver, om att befolkningens perspektiv kommer i skymundan för sjukvårdspersonals och politikernas perspektiv. Peter ser inte att man någonsin kommer att kunna frångå ett behov av hyrpersonal i vården men att arbetsmiljön måste prioriteras för vårdpersonalen så att man inte förlorar fler till bemanningsbranschen.

Peter anser att driftsformerna för sjukvård måste möjliggöra att ett överskott kan återinvesteras i verksamheten och om varför det inte är någon chef med läkarbakgrund kvar på de dryga 30 vårdcentralerna i Västerbottens läns landsting. Vi talar om vad man i tätorten kan lära sig av glesbygdsmedicinskt perspektiv och inte minst av sjukhusstugans fördelar med allmänna vårdplatser för patienter till en lägre kostnad och av högre kvalitet och kontinuitet än akutsjukhusen.

Jag hoppas du finner samtalet med Peter Berggren intressant och att du får tankar och idéer som du vill dela med dig på www.facebook.se/vardmaktpodden, Twitter och LinkedIn

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

I nästa avsnitt träffar jag Johannes Schildt, serieentreprenör, grundare och VD för Kry och jag hoppas du vill lyssna på oss.

Det börjar med ett samtal. Sedan är det upp till dig och mig..

#svmed #svpol #eHälsa #pinksocks #pinksockstribe #glesbygd  #vardmaktpodden #telemedicin #digitalisering