27: Martin Ugander – Merry Christmas & Happy New Heart Attack

Martin Ugander Från oss på Vårdmaktpodden till er alla lyssnare en riktigt god jul och gott nytt år! Vi vill därför bjuda er på ett intressant julklappssamtal. Martin Ugander, docent och ST-läkare i klinisk fysiologi gästar julklappsavsnittet för att samtala om sådant man inte får lära sig under utbildningen. Vi talar om hur döden varierar […]

december 21, 2017 57 MIN
Ledare, Forskare, Läkare, Patient

Martin Ugander

Martin Ugander och Tobias Perdahl i Vårdmaktpodden 27
Martin Ugander och Tobias Perdahl i Vårdmaktpodden 27

Från oss på Vårdmaktpodden till er alla lyssnare en riktigt god jul och gott nytt år! Vi vill därför bjuda er på ett intressant julklappssamtal.

Martin Ugander, docent och ST-läkare i klinisk fysiologi gästar julklappsavsnittet för att samtala om sådant man inte får lära sig under utbildningen. Vi talar om hur döden varierar över över året globalt men med fokus på Jul och Nyår och vad det beror på eller inte beror på utifrån en stor studie i USA . Martin Ugander redogör för den relativt stora årsvariationen i dödsfall som kräver ytterligare beforskning för att förstå kausaliteter men det är på sin plats inför stundande julledigheterna att fundera på hur vi bemannar vår sjukvårdsverksamhet och vikten av att vi uppmanar patienter att söka vård i tid, i synnerhet under kommande veckor under jul och nyårshelgerna. Martin berättar även om sitt patientperspektiv och hur det påverkar honom i sitt kliniska arbete dagligdags. Vi talar om lusten och nyfikenheten på att forska och om hur ny avancerad teknik kan driva vetenskapen framåt.

Jag hoppas att du liksom jag finner samtalet med Martin Ugander lärorikt och inspirerande så dela gärna med dig om vad du tycker på Dagens Medicin, på FacebookTwitter eller LinkedIn, eller varför inte med dina arbetskollegor, chefer och patienter.

Vårdmaktpodden är tillbaka i februari med flertalet intressanta gäster och samtal som kan inspirera, sprida och accelerera goda idér i sjukvården. Från oss alla i teamet på Vårdmaktpodden till dig som lyssnar önskar vi en riktigt god jul och gott nytt år!

För det börjar med ett samtal, sedan är det upp till dig och mig.

#ledare #pinksocks