13: Märit Halmin – Eldsjälen bakom läkaruppropet Magna

Märit Halmin I avsnitt 13 träffar jag Märit Halmin, disputerad specialistläkare i anestesi och intensivvård, tidigare partipolitiskt aktiv i Ung Vänster och som har jobbat återkommande på uppdrag för Läkare utan Gränser i bl.a. krigsdrabbade Afghanistan och Yemen. Märit är en av tre värdar i den populära Ronden podcast och tog initiativ till Läkaruppropet mot […]

mars 28, 2017 59 min
Ledare, Läkare, Forskare

Märit Halmin

I avsnitt 13 träffar jag Märit Halmin, disputerad specialistläkare i anestesi och intensivvård, tidigare partipolitiskt aktiv i Ung Vänster och som har jobbat återkommande på uppdrag för Läkare utan Gränser i bl.a. krigsdrabbade Afghanistan och Yemen. Märit är en av tre värdar i den populära Ronden podcast och tog initiativ till Läkaruppropet mot New Public Management 2013 som samlade ihop nära 10 000 läkarunderskrifter. Märit berättar om vad som hände sedan med initiativet och om Läkarsällskapets rapport “En värdefull vård“.

Vi talar om Märits nördiga intresse för kemi och medicin, om att kunna crawla konstant i 40 minuter, om att sova i bastun och brinna för förändring. Märit beskriver en fragmentiserad och subspecialiserad sjukvårdsorganisation som ofta ser patienten som problemet.  Mot slutet berättar Märit om vad hon anser om värdebaserad vård och om att jobba i Yemen för läkare utan gränser och mycket annat så klart.

Jag hoppas du finner samtalet med Märit Halmin givande och att du får tankar och idéer som du vill dela med dig på Facebook på Twitter eller LinkedIn.

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

I nästa avsnitt träffar jag Peter Graf, Vd för TioHundra och jag hoppas du vill lyssna på oss!

Det börjar med ett samtal, sedan är det upp till dig och mig..

#vårddebatten #svmed #ronden