04: Heidi Stensmyren – Läkarnas perspektiv primum

Heidi Stensmyren Först och främst vill jag rikta ett stort tack till alla er lyssnare som i samband med lanseringen kommit med så positiv och konstruktiv återkoppling via facebooksidan, twitter, mail, sms och och samtal. Jag är faktiskt överväldigad över er positiva respons och uppmuntran! Tack från oss alla på Vårdmaktpodden! I avsnitt 4 talar […]

december 9, 2016 58 min
Ledare, Fackförbund, Läkare

Heidi Stensmyren

Först och främst vill jag rikta ett stort tack till alla er lyssnare som i samband med lanseringen kommit med så positiv och konstruktiv återkoppling via facebooksidan, twitter, mail, sms och och samtal. Jag är faktiskt överväldigad över er positiva respons och uppmuntran!
Tack från oss alla på Vårdmaktpodden!

Heidi Stensmyren, Ordförande för Sveriges Läkarförbund i Vårdmaktpodden
Heidi Stensmyren, Ordförande för Sveriges Läkarförbund i Vårdmaktpodden

I avsnitt 4 talar jag med Heidi Stensmyren, anestesi- och intensivvårdsläkare på Danderyds sjukhus som
varit ordförande för Sveriges Yngre läkarförbund,  därefter vice ordförande och sedan 2014 enhälligt vald till ordförande för Sveriges läkarförbund och styrelseordförande på Läkartidningen. Heidi är nu en av sjukvårdens mest mediala och inflytelserika personer och representerar nästan 50 000 läkare i Sveriges läkarförbund.

I dagens avsnitt talar Heidi Stensmyren om att träna och få pulsökning nästan varje kväll då hon joggar och eftersträvar en marschfart på 9km/h på löpbandet.  Hon berättar om läkarstudierna i Tyskland och om att komma till, bo och leva i en annan kultur än den man vuxit upp i. Heidi berättar om motgångar och framgångar som facklig ordförande allt från lokalt arbete till centrala långsiktiga frågor och agendor. Hon slår vakt om arbetsmiljön för läkare och huruvida läkare ska vara mer schemalagda på kvällar, helger och nätter. Heidi tror inte att värdebaserad vård är något Alexanderhugg för sjukvården utan att hon hör både väldigt positiva omdömen samtidigt som det framkommer stark kritik. Sedan talar vi om 3R upphandlingen av journalsystem och om den pågående digitaliseringen av sjukvården med nya nätbaserade arbetsgivare som möjliggör att man kan jobba hemifrån. Sedan talar vi om den hala tvålen i sjukvården och om vad hon tror behöver debatteras på kort och lång sikt för sjukvården där den framtida finansieringen är en av de viktigaste frågorna.

Mot slutet berättar Heidi att hon inte tror att så många vet om hur mycket politikerna de facto bestämmer och kontrollerar i sjukvården och att vad sjukvården erbjuder patienter i olika landsting skiljer sig därför mer än vad man kan tro.

Jag hoppas du finner samtalet med Heidi Stensmyren intressant och att du får tankar och idéer som du vill dela med dig på www.facebook.se/vardmaktpodden.

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

I nästa avsnitt träffar jag Peter Berggren, Chef för Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och jag hoppas du vill lyssna på oss.

Det börjar med ett samtal. Sedan är det upp till dig och mig.

#läkarförbundet #läkare #pinksockstribe #ledare #slf #hyrlakarnotan #svmed #svpol #vardpol