03: Gabriel Wikström – Staten och capita patiens

Gabriel Wikström I avsnitt 3 träffar jag sjukvårdens mest inflytelserika person, Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström. Gabriel har studerat franska och spanska samt statskunskap och nationalekonomi på universitetsnivå och har genom åren haft flertalet politiska befattningar och uppdrag. Gabriel Wikström har varit ledamot i SSUs förbundsstyrelse, ordförande för Västmanlands SSU-distrikt, Socialdemokraternas verkställande utskott och […]

november 29, 2016 48 min
Ledare, Patient, Politiker

Gabriel Wikström

Folkhälso-, Idrotts och Sjukvårdsminister Gabriel Wikström i Vårdmaktpodden
Folkhälso-, Idrotts och Sjukvårdsminister Gabriel Wikström i Vårdmaktpodden

I avsnitt 3 träffar jag sjukvårdens mest inflytelserika person, Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström. Gabriel har studerat franska och spanska samt statskunskap och nationalekonomi på universitetsnivå och har genom åren haft flertalet politiska befattningar och uppdrag. Gabriel Wikström har varit ledamot i SSUs förbundsstyrelse, ordförande för Västmanlands SSU-distrikt, Socialdemokraternas verkställande utskott och partistyrelse samtidigt som han var förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund.

Sedan 2014 är Gabriel Wikström vårt statsråd med ansvar för sjukvårdsfrågor och därför är det extra intressant att få ta del av vem han är och hans tankar om utmaningar i sjukvården och hur man råder bot på dessa. Idag talar vi om att eftersträva motion varannan dag genom basövningar som armhävningar och pull-ups. Vi talar om vikten av att balansera arbete och fritid så man räcker till på jobbet, hemma och för sig själv, vad man ska göra åt bristen på vårdplatser på sjukhusen och sjuksköterskebristen och hans tankar om Göran Stiernstedt utredning Effektiv vård. Gabriel har satt upp ett personligt mål om när faxen i sjukvården ska pensioneras och han berättar om att det är staten som ska bära ledartröjan för det strategiska E-hälsoarbetet. Han berättar om regeringens handlingsplan för e-hälsoarbete där han vill betona att viktiga utvecklingsdelar av E-hälsomyndigheten blir kvar i Stockholm.

Jag hoppas du finner samtalet med sjukvårdsminister Gabriel Wikström intressant och att du får tankar och idéer som du vill dela med dig på www.facebook.se/vardmaktpodden, Twitter och LinkedIn.

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

Det börjar med ett samtal. Sedan är det upp till dig och mig.

#ledare #svmed #svpol #vardpol #regeringen #patientperspektiv #sjukvårdsminister #gabrielwikström #eHälsa #sjukskoterskebrist #vardplatsbrist #pappaledig