07: Charlotta Tönsgård – Min medicus online

Charlotta Tönsgård I avsnitt 7 talar jag med drivna och smarta Charlotta Tönsgård, fram tills nyligen VD för Min Doktor, om sjukvårdens digitalisering och om hur Min Doktor arbetar med att drastiskt reducera behovet av fysiska läkarmöten för okomplicerade tillstånd vilket på allvar kan avlasta primär och akutvården. Av vissa okomplicerade patientflöden kan upp mot […]

januari 7, 2017 53 min
Ledare, Digitalisering, Telemedicin

Charlotta Tönsgård

Charlotta Tönsgård, VD Min Doktor, i Vårdmaktpodden.
Charlotta Tönsgård, VD Min Doktor, i Vårdmaktpodden.

I avsnitt 7 talar jag med drivna och smarta Charlotta Tönsgård, fram tills nyligen VD för Min Doktor, om sjukvårdens digitalisering och om hur Min Doktor arbetar med att drastiskt reducera behovet av fysiska läkarmöten för okomplicerade tillstånd vilket på allvar kan avlasta primär och akutvården. Av vissa okomplicerade patientflöden kan upp mot 70% av patienterna omhändertas utan att behöva träffa en läkare fysiskt!

Vi som inte har programmeringskompetens får råd om vilka appar våra barn ska använda för att lära sig programmering och Charlotta berättar om sina internationella erfarenheter av att jobba på toppositioner i en snabbfotad IT-industri i Sydkorea och på vilket sätt både Sverige och sjukvårdsvärlden har mycket att lära av omvärldsbevakning från andra industrier. Risken att bli omsprungen är överhängande.

Vi talar även om hur makt nu överförs till patienterna, läkarnas nya roll och utmaningar med digitaliseringen och om hur framtidens uppkopplade patient kommer att kräva nya former av digitala vårdmöten samt vilka hinder som finns för att sjukvård över nätet ska ta fart på riktigt. Charlotta drar paralleller till stumfilmstiden när talfilmerna revolutionerade industrin och att det var många som inte klarade av förändringen.

Charlotta delar även med sig om sina tankar om vad som är viktigt för landsting och regioner om man ska kunna rekrytera adekvat IT-kompetens och om hennes tankar om rekrytering av talang. Vi talar om hur artificiell intelligens kan interagera med sjukvården samt om hur fattigare länder kan utnyttja teknikens möjligheter för att lättare kunna nå vården.

Jag hoppas du finner samtalet intressant och att du får tankar och idéer som du vill dela med dig på www.facebook.se/vardmaktpodden, Twitter och LinkedIn.

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

Om du uppskattar podden vore vi oerhört tacksamma om du vill dela podden bland vänner och betygsätta samt lämna en kort utvärdering av Vårdmaktpodden på Itunes.

I nästa avsnitt träffar jag Daniel Forslund, liberalt innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting och jag hoppas verkligen du vill lyssna på oss.

Det börjar med ett samtal. Sedan är det upp till dig och mig..

#digitalisering #telemedicin #svmed #pinksockstribe #pinksocks #ledare #svpol #läkare #mindoktor #vårdmaktpodden