11: Britta Wallgren – Conductor Capio S:t Görans sjukhus

Britta Wallgren Britta Wallgren, stundande landschef för vårdkoncernen Capio, gästar Vårdmaktpodden och berättar om resan till anestesi- och intensivvårdsläkare och att bli uppmärksammad och sedan upplyft till första linjens chef, klinikchef och sedemera verksamhetschef för Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Hon berättar om att växa upp med två äldre bröder och om långpromenader som […]

februari 27, 2017 59 min
Ledare Läkare

Britta Wallgren

Britta Wallgren, VD Capio S:t Görans sjukhus i Vårdmaktpodden 11.
Britta Wallgren, VD Capio S:t Görans sjukhus i Vårdmaktpodden 11.

Britta Wallgren, stundande landschef för vårdkoncernen Capio, gästar Vårdmaktpodden och berättar om resan till anestesi- och intensivvårdsläkare och att bli uppmärksammad och sedan upplyft till första linjens chef, klinikchef och sedemera verksamhetschef för Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Hon berättar om att växa upp med två äldre bröder och om långpromenader som motion. Britta Wallgren talar om hur hon motiverar medarbetare att ta ansvar inte endast för det kliniska arbetet, utan även för verksamhetsutvecklingen på Capio S:t Görans sjukhus. Hon förklarar varför alla medarbetare måste engageras i verksamhetsutvecklingen också för att få utväxling och förankring i arbetet med att hitta, förstå, implementera och utvärdera förbättringar i arbetet.

Vi talar om hur man arbetar med patientflöden effektivt och hur man har lyckats att få 10% av akutmottagningens inläggningar att ske direkt på avdelning istället för via akutmottagningen. Britta Wallgren talar om hur samtliga avdelningar arbetar med systematiskt förbättringsarbete dagligen vilket även innefattar verksamheten för städ och hygien, som prisas för dess framgångsrika arbete, samtidigt som många andra sjukhus väljer att köpa in städtjänster och därigenom tappa översyn och direktpåverkan. Britta Wallgren berättar om hennes perspektiv som anhörig och om hur hennes pappa som patient gav återkoppling på sjukhusets effektivitet.

Britta Wallgren berättar om hur Capio S:t Görans sjukhus uppnår högre kvalitet i jmf med andra likstora sjukhus i Stockholms läns landsting, samtidigt som man gör det billigare och med mer tillfredsställda medarbetare i en tid av oro i sjukvården. Hon berättar även om hennes tankar om digitaliseringen av sjukvård och om att eftersträva att se verksamheten från patientens perspektiv.

Rapporten Stockholms läns landstings beställt och som påtalar Capio S:t Görans sjukhus högre kvalitet och mer kostnadseffektivitet hittar du här: http://www.sll.se/Global/150401-Benchmarking-akutsjukhusens-effektivitet.pdf

Jag hoppas du finner samtalet med Britta Wallgren givande och att du får tankar och idéer som du vill dela med dig på Facebook på Twitter eller LinkedIn.

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

I nästa avsnitt träffar jag Anders Ekholm, vice VD på institutet för Framtidsstudier, och vi talar bland annat om hälsa i en digital tid och jag hoppas du vill lyssna på oss!

Det börjar med ett samtal, sedan är det upp till dig och mig..

#capio #stgoranssjukhus #eHälsa #sthlmpol #digitalisering #sll #svmed #pinksockstribe #pinksocks #ledarskap #svpol #läkare #vårdmaktpodden #sjuksköterskebrist #vardpol #wearenotwaiting