21: Annika Strandhäll – Socialminister novum om vårdens status och framtid

Annika Strandhäll Annika Strandhäll Välkommen till höstsäsongens första samtal i Vårdmaktpodden! Tack till alla er lyssnare som hört av er och efterfrågat fler samtal under sommaruppehållet! Extra roligt att så många av er uppskattade samtalet med Göran Hägglund där vi bland annat diskuterade statens obönhörliga framtida roll för styrning av sjukvård. Vår nya socialminister Annika […]

september 28, 2017 59 MIN
Ledare, Politiker, Fackförbund

Annika Strandhäll

Annika Strandhäll Socialminister Novum och Tobias Perdahl i Vårdmaktpodden 21
Annika Strandhäll Socialminister i Vårdmaktpodden 21

Annika Strandhäll

Välkommen till höstsäsongens första samtal i Vårdmaktpodden!

Tack till alla er lyssnare som hört av er och efterfrågat fler samtal under sommaruppehållet! Extra roligt att så många av er uppskattade samtalet med Göran Hägglund där vi bland annat diskuterade statens obönhörliga framtida roll för styrning av sjukvård.

Vår nya socialminister Annika Strandhäll har nu tagit över sjukvårdsfrågorna efter att ha vikarierat på posten några månader och är gästar därmed Vårdmaktpodden. Statsrådet Annika Strandhäll har studerat arbets- & organisationspsykologi samt organisation och ledarskap och har haft flertalet toppositioner inom fackförbund samt varit styrelseledamot och vice ordförande i Public Services International. Innan hon blev socialförsäkringsminister var hon förbundsordförande för SKTF, numera vision, och sedan två månader är hon vår nya socialminister med ansvar även för sjukvårdsfrågorna i regeringen.

Vi talar om hur det kändes när hon fick ta över ansvaret för idrott-, folkhälsa och sjukvård utöver hennes tidigare ansvarsområden som socialförsäkringsminister. Om hennes anhörigperspektiv som dotter till en svårt sjuk mamma och om att få vara med vid förlossningen av Selma som socialminister på besök i sjukvården. Vi talar om kompetensförsörjningsutmaningarna och ekonomiska incitament för att korta ner vårdköerna som ökat kraftigt de senaste åren. Hon delar med sig om sina tankar om att centralisera sjukvårdsstyrning, om fallerade regionsammanslagningen pga politikens misslyckande, om digitalisering av sjukvården. Vi talar om vikten av börja mäta utfall för patienterna samt om huruvida evidens föreligger för dagens styrsystem i vården. Och mycket annat så klart..

Det är alltid högintressant att samtala med sjukvårdens toppolitiker om deras syn på vården och jag hoppas att du som lyssnar också finner samtalet intressant. Skriv gärna en rad om vad du tycker och tänker på Vårdmaktpoddens sida på Facebook Twitter eller LinkedIn där du finner många likasinnade och kan ta dialogen vidare!

Lyssna på episoden via play ovan så länkas du till Dagens Medicin där avsnittet finns.

I nästa avsnitt talar jag med Stephan Stenmark, ordförande för STRAMA, bl.a. om antibiotikaresistenshotet och jag hoppas ni vill lyssna på oss!

För det börjar med ett samtal, sedan är det upp till dig och mig..

#eHälsa #vardpol #svmed #ledare #pinksocks