Varmt välkommen till Vårdmaktpodden!

vardmaktpodden-tobias-perdahl

Sjukvården har flera allvarliga utmaningar som vi måste ta oss an om vi vill ha en fungerande, välmående och fortsatt innovativ sjukvård, för både patienter och vårdanställda. Några av dessa utmaningar är:

  • En åldrande allt sjukare befolkning med tilltagande behov av avancerad vård. Detta driver samhälleliga kostnader som många bedömer vi inte har råd med under rådande skattefinansierat välfärdsystem.
  • Växande rekryteringssvårigheter av vårdpersonal pga bristande arbetsmiljö vilket bland annat förvärrar en redan skör situation med vårdplatsbrist på sjukhus samt skenande behov av vårdpersonal i glesbygd. Gamla, multisjuka och sköra patienter blir drabbade.
  • Ytterligare betydande utmaningar ligger i bristen på patientperspektiv, adekvat & modern teknik samt rådande sjukvårdskultur där vi inte tillräckligt väl mäter och utvärderar den vård vi ger vilket drabbar alla patienter.

Under hösten 2016 startade vi Vårdmaktpodden där jag samtalar med patienter, ledare, entreprenörer, forskare och andra inflytelserika personer i och omkring sjukvården. Jag uppmanar gästerna att dela med sig om insikter och erfarenheter av att påverka sjukvården. Genom att belysa komplexa utmaningar och lösningar är syftet med Vårdmaktpodden att på ett personligt och positivt sätt klargöra utmaningar och förmedla historier och exempel på när patienter får det bättre, eller där sjukvården gör avgörande framsteg, i både stort och litet format. Sedan hösten 2017 samarbetar Vårdmaktpodden med Dagens Medicin för att inspirera, sprida och accelerera goda idéer i sjukvården. Vi behöver positiv energi och framtidstro för sjukvården.
vardmaktpodden-tobias-perdahl-3

Det börjar med ett samtal. Sedan är det upp till dig och mig.

Om Tobias Perdahl

Jag är född och uppvuxen i byn Bälinge utanför Luleå i Norrbotten men bor numera i Stockholm och har genom hela mitt liv drivits av att hitta och lösa utmaningar. Det är en inställning jag delar med många i sjukvården.

I huvudsak har jag jobbat kliniskt som läkare med akut- och intermediär sjukvård av svårt multisjuka patienter på Universitetssjukhus, både i rika och fattiga länder. Under 10 år har jag engagerat mig i förbättringsarbete i sjukvården både som läkare och tf medicinsk chef på akutkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset.
vardmaktpodden-tobias-perdahl
Då interaktioner med andra än vårdprofessioner sällan sker i praktiserandet av ett sjukvårdsyrke har jag av nyfikenhet sökt mig till engagemang som tangerar andra branscher. Under en period jobbade jag som managementkonsult i näringslivet och grundade dessförinnan ett IT-bolag. Samtliga erfarenheter har varit spännande, berörande och ständigt utmanande.

Nu är jag småbarnspappa och vårdentreprenör på heltid som medicinsk chef och delgrundare av vårdgivaren Aleris X som genom Doktor24 integrerar digital med fysisk vård. Jag är fortsatt besatt av att försöka lösa utmaningar i sjukvården och hoppas att du som lyssnar ska nå nya insikter och blir inspirerad till att proaktivt förbättra vår sjukvård och omsorg så att fler patienter ska få en god vård!

Bakom Vårdmaktpodden...

Tobias Perdahl

Värd | Producent

Läkare som startade Vårdmaktpodden för att inspirera, sprida och accelerera förbättringar och goda idéer genom att intervjua inflytelserika personer i sjukvården.

Rachan Chindarsi

Webmaster

Frilansande webbdesigner och multimedia-utvecklare med passion för att skapa och utveckla vackra och övertygande webbplatser.  

Johannes Perdahl

Ljudproducent

Nylegitimerad läkarkollega och hemvändare från Riga. Kreativ konstnärssjäl och ett musikaliskt geni.      

MISSA ALDRIG ETT AVSNITT